nahrávám mapu....

Datum / čas
22.11.2017
10:30 - 12:00

Místo konání
Mama centrum

Kategorie


Kontaktní komunikace

„http://WWW.kontaktníkomunikace.cz“ WWW.kontaktníkomunikace.cz
středa 8., 15, a 22. 11. 2017 od 10:30 – 12 hodin
3 LEKCE
Permanentky
Cena je150 Kč / lekci přes permanentku hrazenou předem na účet (3 lekce 450 Kč). Placeno jednotlivě je cena 190 Kč / lekci.
Číslo účtu je 3241232412/2010. V případě finančních potíží lze kurzovné snížit, odpustit nebo uhradit později.
Kontaktní, vědomá komunikace jako respektující komunikace s dětmi

Kurz bude praktický, abychom mohly ještě ten den použít ve výchově. Budeme řešit modelové situace: uspávání, jak reagovat na dětský pláč, na šarvátky mezi dětmi, na rozbité koleno, krásný obrázek, úklid pokojíčku (více viz modelové situace). Zamyslíme se nad tím, jaký má vliv způsob, kterým řešíme každodenní situace na osobnost dítěte. Jak ovlivnit to, aby naše děti byly jednou samostatné, zodpovědné, se zdravou sebeúctou a empatické, nikoli jen poslušné.
Respektující komunikace s dětmi je přirozeným navázáním na kontaktní rodičovství v nejútlejším věku. S dítětem, které mluví, můžeme být v úzkém kontaktu podobně jako s novorozencem při kontaktu kůži na kůži. Pravidla, hranice, oceňování, kvalitní zpětná vazba, přirozené důsledky místo trestů, místo odměn a místo zneužívání moci. Děti mohou dělat správné věci, protože chtějí, nikoli proto, že jim to někdo nařídil. Dle svých nejlepších možností a ve jménu lásky se při komunikaci s dítětem nevědomky dopouštíme chyb a pouštíme se do slepých uliček. Chyby jsou tu od toho, abychom se rozvíjeli. Překážky mohou být výzvou…
Jaké je být vychováván s respektem popíše můj syn narozen v roce 2007 a jeho sourozenci.
Myšlenku představím z pohledu trojnásobné matky. S manželem jsme absolventi pěti kurzů Respektovat sebe – respektovat druhé (177 výukových hodin) a Nenásilné komunikace (30 výukových hodin) aj. O komunikaci přednáším na vysoké škole. Od konce roku 2015 vedu kurzy Kontaktní komunikace v Havířově a Karviné v rozsahu více než 50 lekcí.
S respektem ke každé ženě bych ráda sdílela zkušenosti tak, abychom se na své cestě vzájemně posunovaly dál.

Z obsahu kurzu
Jaké si přejeme, aby naše děti jednou byly – poslušné nebo zodpovědné?
Jak vyřešit situaci, když naše dítě bouchne jiné? Jak řešit situaci, kdy žduchne druhé dítě to naše?
Jak reagovat, když vidíme hezký obrázek od dítěte nebo když se mu podaří postavit komín?
Co říct, když si dítě rozbije koleno nebo má jiné bolístko či křivdu?
Jak vyřešit, když se děti hádají o hračku?
Jak vypravit k odchodu dítě v časovém presu bez křiku a slz?
Co říct dítěti, když jde na odběr krve či nepříjemný zákrok?
Jak se zeptat: „Co ve škole (co ve školce)“ tak, aby dítě odpovědělo více než „super…“.
Jak oceňovat místo odměn? Proč neříkat nezúčastněně „ty jsi ale šikulka“ aneb kvalitní zpětná vazba.
Jak vyřešit situaci, kdy dítě leží v supermarketu na zemi, kope nohama a jako by nás nevnímalo?
Přirozené důsledky místo trestů. Pravidla a hranice ve výchově. Negativní důsledky soutěží a co místo nich.
Co dělat, když nám je do breku nebo si chceme promluvit? Potřeby muže a ženy a jak o nich komunikovat. Naplňování svých potřeb, po celém tom dni…?
Montessori základní školy apod. vedoucí děti k zodpovědnosti
Dětské deníčky a rámování vzpomínek. Zastavme se a kochejme se.
Co dělat, když dítě pláče?
Jak použít mediace aneb kouzelný kamínek.
Uspávání dětí.
Znaková řeč pro slyšící děti
A další dle Vašich přání a dle toho co prožíváte

PRAKTICKÉ INFORMACE

Absolventi předchozích kurzů:
Kurz je určen jednak pro nováčky a jednak pro absolventy. Absolventi budou jednak opakovat a rozšiřovat své znalosti a dovednosti z oblasti Kontaktní komunikace. Jednak budou mít svou roly dle Manotessori pedagogiky, jež bude vést k upevnění a procvičení dovedností.

Lektoři
Ing. Kateřina Pešková, v lekcích pro páry Bc. Petr Peška, syn Dominik nar. 2007

Kontakt
ing. Kateřina Pešková
www.kontaktnikomunikace.cz
Telefon: 777 00 24 12

Permanentky
Cena je 190 Kč / lekci nebo 150 přes permanentku hrazenou předem na účet.
Číslo účtu je 3241232412/2010. V případě finančních potíží lze kurzovné snížit, odpustit nebo uhradit později.

Dárkové poukazy
Pokud byste rádi sobě a nepřímo vlastně i svým dětem darovali Kontaktní komunikaci, je tu možnost dárkových poukazů. V případě zájmu mě konstatujete na 777 00 24 12.
Doporučuji také knihu Respektovat a být respektován od manželů Kopřivových a kol.

Místo konání: RC Budulínek, Horní Suchá

Přítomnost dětí na kurzu
Děti mohou být přítomny. To, zda dítě vezmete na kurz, je na Vašem uvážení. Zvažte, zda se budete moci vy a ostatní účastnici soustředit a zda vůbec máte nějakou jinou možnost hlídání. Miminka neběhají, proto obvykle neruší. Také je tu možnost vzájemného hlídání. Pro podrobnosti mě, prosím, kontaktujte. Pokud nemáte možnost hlídaní a máte zájem o kurz najdeme nějakou cestu…

Forma
Člověk si zapamatuje zlomek toho, co mu někdo řekne. Více má z toho, co si sám vyzkouší, k čemu dospěje diskuzí, vlastními úvahami, případně co sám učí, co sám prožije. Pokusíme se Vám zahrát také ilustrativní scénky komunikace. Díky zapojení syna bude vše autentické.
Kurzy budou praktické, plné sdílení, úkolů a cvičení. Tak, aby byl použitelný ještě ten den.

Závěrem
Co říct na závěr? Pusťme se do toho. Nikdy není příliš brzo. Můžeme začít ještě před narozením dítěte, můžeme začít, když miminko ještě nemluví. Nikdy není pozdě. Naše děti stojí za to, abychom jim rozuměli a na cestu poznání se vydali hned.
O lektorce a lektorovi
O lektorce
Máme tři děti narozeny následovně – Dominiček 2007, Štěpánek 2010 a Petříček 4. 8. 2016. Děti jsou nám velkými učiteli.
Moji rodiče mě vychovávali v harmonii a pokrokově. Maminka nás dlouho kojila, nedala do jeslí… Je velmi inovativní. Založila a vedla celou katedru Inovací na univerzitě. Rodiče nám naslouchali a podporovali nás.
V roce 2002 jsem se zamilovala do svého muže. Moje láska k němu stále zraje.
V roce 2003 jsem promovala v oboru finance. Po škole jsem pracovala v neziskové organizaci Kafira pod vedením psycholožky Mgr. Kolaříkové, Ph.D., v současné době proděkanky na Slezské univerzitě. Z nesouvisejícího oboru jsem si udělala masérský kurz.
V roce 2006 jsem se stala manažerkou projektu Evropského sociálního fondu EU s názvem Zkvalitnění přístupu akademických pracovníků při komunikaci s handicapovanými.
Od té doby také pracuji na Ekonomické fakultě VŠB-TUO v Centru Slunečnice pro studenty se specifickými nároky, jež bylo z projektu také založeno. Centrum podporuje myšlenku zpřístupnění vzdělávání handicapovaným. Mám oční vadu, proto mám osobní zkušenosti.
Podílím se na přednáškách a vedu cvičení v předmětu Komunikace a integrace handicapovaných. Jsem spoluautorkou knihy Handicap v příbězích, autorkou knihy Třígenerační expedice na Srí Lanku (kde měsíc cestovali s dětmi 5 a 7 let a prarodiči z obou stran).
S prvním těhotenstvím jsem se začala zajímat o související věci. S houževnatostí pro mě vlastní jsem se například dosud zúčastnila osmi kurzů předporodní přípravy na různých místech za podpory manžela. Takto jsem vědomě našla svou cestu. Oslovila mě osobnost duly Jany Čurdové. Rodila jsem třikrát krásným porodem, který bych si kdykoli zopakovala. Kojila jsem dvakrát dva roky, nyní kojím. S narozením mého prvního syna jsem se začala ztotožňovat s myšlenkou Respektovat sebe, respektovat druhé. Osobnosti, jež mě silně ovlivnili, jsou manželé Kopřivovi, rodiče pěti dcer a autoři zmíněného konceptu. S manželem jsme pilní účastníci jejich a jimi doporučovaných kurzů. Nejčerstvější jejich kurz pro pokročilé jsme absolvovali 5 dní před narozením našeho nejmladšího syna. V roce 2017 jsme absolvovali týdenní pobyt zaměřený na emoce a víkendový pobyt zaměřený na párovou komunikace.
V roce 2007 jsem absolvovala kurz Znakové řeči pro miminka, s jehož principy Vás seznámím.
V součtu jsem osmým rokem na mateřské dovolené, jež si maximálně užívám, ostatně jako celý život.

Směr mé cesty
Ráda bych se věnovala vytváření komunity Kontaktní komunikace, abychom se mohly inspirovat, sdílet, podporovat a v neposlední řadě zastavovat, abychom mohly rámovat vzpomínky jako perly života.

Oblíbené knihy, filmy apod.
Respektovat a být respektován, Malý princ, Koncept kontinua, Vědomé milování, Vychováváme děti a rosteme s nimi, Buddhovy pohádky, Čtyři dohody, Miminko v bezpečí. Momentálně čtu: Najdi si svého marťana, Emoční inteligence. Oblíbený film: Nedotknutelní. Oblíbená hudba:Mark Knopfler, Kryštof, Tomáš Klus, klavírní koncerty s houslemi. Oblíbená barva: zelená jako barva přírody a přírodní režná barva.

Životní motto
Žijeme dál ve svých dětech (z oznámení o narození našeho dítěte).
Jsi na vždy zodpovědný za to, co jsi k sobě připoutal (z našeho svatebního oznámení).
Vše, co si opravdu přeješ, se Ti splní. (Dnes jsem poslouchala syna, jak mluví se svým kamarádem a říká mu to, v souvislosti s výběrem respektující školy).
Žijeme na světě neomezených možností. Vysoká hodnota je pro mě rodina a inspirace. Pokud děláme věci, jak nejlépe umíme a opravdu po něčem toužíme, a jdeme si za tím, pak se nám sny plní. Díky rodině máme dobré startovací pozice a díky vytrvalosti a inspiraci se posunujeme dál. Všechno jde, když se chce. Překážky jsou mi výzvou. Jejich překonávání mě posunuje dopředu.

S mým mužem jsme absolvovali následující kurzy o komunikaci s dětmi
Respektovat a být respektován (36 výukových hodin), v Ostravě 13. 11. 2014 – 22. 1. 2015, akreditováno MŠMT;
Respektovat sebe – respektovat druhé (35 výukových hodin) v Bystřici pod Hostýnem 23. – 30. 7. 2016;
Nenásilná komunikace NVC – Nonviolent comunication, 9. – 15. 8. 2015 (30 výukových hodin v angličtině);
Respektovat a být respektován pro pokročilé (18 výukových hodin), v Rusavě 17. – 19. 4. 2015;
Respektovat a být respektován pro pokročilé (10 výukových hodin) v Ostravě 20. 5. a 3. 6. 2015;
Respektovat a být respektován pro pokročilé (18 výukových hodin) v Bystřici pod Hostýnem 13. – 15. 5. 2016;
Respektovat a být respektován pro páry 9. – 11. 6. 2017;
Respektovat a být respektován a emoce 20.-28.8.2017;
budeme účastni 20.-22.10.2017 Respektovat a být respektován emoce a kytar terapie od Prof. Raka;
Kurz znakové řeči pro miminka 2007, Kurz o spánku dětí 2016
Kurz Montessori pedagogika ( 4 vyučovací dny) 2017 aj.
O lektorovi
„Jsem Domča a je mi devět let. Chodím na ZŠ Zelená a po ní budu chodit do Montessori školy“ diktuje Dominik. „Budu dojíždět vlakem. Dojíždím rád, protože mi to dává svobodu. Chodím do školy, abych byl jednou to, co chci. Rád bych jednou lidi učil jak mluvit s dětmi. Zajímavé by pro mě bylo být vědcem. Jako brigádu v době studia budu prodávat v Lidlu a obsluhovat myčku aut. Rád jezdím na tábory, protože si tam rozhoduji sám o sobě. To sice i doma, ale tam jsou kámoši.“ Dominik jezdí na tábory od šesti let. „Chtěl bych objevovat nové věci. Mám rád přírodu. Rád cestuji do cizích zemí. Může se mi to hodit při objevování nového. Také bych rád učil. Rád si připravuji věci pro děti. Teď právě připravuji příklady pro bráchu Štěpána. Chodí do první třídy a rád počítá. Pro děti z mojí třídy rád dělám prezentace.“ Dominik utíká na trénink z folklornímu souboru Vonička. Stihnul mi ještě říct, že by třeba mohl na kurzu říct, jak špatně se dítě cítí, když třeba slyší „To nic není, prosím Tě“, „Než vyrosteš, tak se to zahojí“, „Měl jsi dávat pozor“, „Nešiko“, „Jak si to představuješ?“ A jak se cítí doma, když mu řekneme „Rozbila se váza. Co navrhuješ?“ A mizí směr trénink.

O kontaktní komunikaci
K synovým myšlenkám jen dodávám, že děti jsou mi partnery, jež respektuji a nad které se nepovyšuji. Snažím se jít příkladem, abych mohla být pro ně autoritou. Podle toho, jak řešíme kritické situace každodenního dne, formujeme představu dítěte o sobě samém. Můžeme situaci popsat tak, jak se opravdu stala, bez hodnocení. Prostě tak, jak by to natočila kamera. Dát si stopku a přizvat dítě ke spoluúčasti. Díky prosté otázce – co navrhuješ, bude dítě schopno vyřešit každodenní situace jako kompetentní osoba. Bude se stávat zodpovědným, samostatným jedincem, jež zná přirozené důsledky nejen rozbité vázy. Nechci mít z dětí tupě poslušné jedince, které sice teď poslouchají mě, ale jednou mohou poslouchat vůdce špatné party. Chci mít děti, které dělají správné věci, protože chtějí a ví, co je správné. Místo trestů a odměn je nástrojem vnitřní motivace. Empatie je cestou k srdcím druhých. Emoce nejsou omylem přírody. Jsou indikátorem našich potřeb. Díky respektující komunikaci můžeme naplňovat své potřeby, potřeby druhých bez boje o moc. Budeme se zaměřovat na kontaktní komunikaci, jako by mluvilo srdce k srdci.

Rezervace

Rezervace jsou již uzavřeny pro tuto událost.



Vaše osobní údaje (Jméno, Příjmení, E-mail, Telefonní číslo, Adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Anna Kohutová) je zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů (http://www.mamacentrum.com/vseobecne-obchodni-podminky/), které vycházejí z české a evropské legislativy.